Vem är tanten??

 

Jag lever ensam sedan många år tillbaka tills helt nyligen, då en tokig gammal tant flyttade in hos mig.  Med mitt medgivande, nej då och inte betalar hon hyra.  Hon bara finns där.

 

Hon verkar lida av spegelmani, vilket är något jag aldrig hört talas om, utom när det gäller tonåringar.

 

Hur som helst.  När jag går till spegeln för att måla mig, ställer sig den tokiga tanten framför mig.  Där står hon med sitt rynkiga ansikte och ansats till dubbelhaka och med bilringar runt midjan och vägrar att flytta sig.  Jag har skrikit åt henne att gå sin väg, men hon bara skriker tillbaka.  Det blir hon inte vackrare av.  Det har gått så långt att jag slutat med makeup utom lite läppstift, som jag målar på i blindo.  Gammeltanten sätter också på sig läppstift ibland, en gräll röd färg, som flyter ut i rynkorna kring munnen.  Hon ger sig tydligen på min garderob också och ändrar mina kläder.  Jag har smal midja.  Har fått komplimanger under åren, men hon syr in kläderna, så de stretar förfärligt när jag försöker tränga mig in i dem.

 

Mina papper kastar hon bort och hon flyttar på allt tills ingenting finns där jag vet att jag placerade det.  Hon köper hem kakor och snask, vilket hon inte borde göra eftersom hon har problem med vikten.  Jag kan ju unna mig lite emellanåt.  Men det verkar som om hon glufsar i sig det mesta.  Jag har för vana att ha en flaska vin i kylen för det är ju nyttigt att ta ett glas till middagen.  Nästa morgon är flaskan ofta tom.  Så hon har problem på det området också.

 

När jag i en affär försökte be om kläder i min storlek tittade expediten konstigt på mig. När jag till slut fick på mig ett snyggt svart litet nummer och gick till spegeln var det samma visa, tanten ställde sig framför mig och hade satt på sig en likadan klänning.  Behöver jag tala om att hon såg löjlig ut i den.

 

Hon har konstrat med telefonen också, så den sällan ringer.  Sedan tanten flyttade in hör jag sällan ifrån någon.  Så jag tittat på TV, men där har hon varit framme och gjort bilden suddig och skruvat ner volymen, så jag knappt kan höra om jag inte skruvar upp den.

 

På sistone har hon roat sig med att knöla till madrassen, så när jag vaknar känner mig stel och har ont både här och där.

 

Vad skall jag ta mig till.  Om det är någon som vet varifrån tanten kom, var snäll och meddela mig snarast.  För om jag inte blir av med henne, ja då måste jag tänka på att flytta.

 

Skriven av Marianne Ruuth